Varisli damarlar, hamileliğiniz bittikten sonra, genellikle doğumdan sonraki üç ila dört ay içinde iyileşme eğilimindedir, ancak bazen daha uzun sürer. Günlük egzersiz yapmak, ayaklarınızı ve bacaklarınızı kaldırmak, otururken bacaklarınızı veya ayak bileklerinizi çaprazlamamak, uzun süre oturmaktan ve ayakta durmaktan kaçınmak yardımcı olabilir.
Hamilelik sırasında bacaklarımda varisler oluştu. Bebeğimi doğurduğuma göre artık geçecek mi?
Varisli damarlar, hamileliğiniz bittikten sonra, genellikle doğumdan sonraki üç ila dört ay içinde iyileşme eğilimindedir, ancak bazen daha uzun sürer. Bununla birlikte, hamilelikten önce varisli damarlarınız varsa, çoğul gebelikler varsa, ailede varis öyküsü varsa, aşırı kiloluysanız veya uzun süre ayakta durma eğilimindeyseniz, bunların kaybolma olasılığı daha düşüktür.

Hamilelik döneminde varisleriniz oluşabilir
Deri yüzeyine yakın bu küçük damarlar en çok ayak bileklerinde, bacaklarda veya yüzde görülür. Örümcek damarları olarak adlandırılırlar çünkü merkezden dışarı doğru yayılan küçük dalları olan örümcek benzeri bir desene sahiptirler (ancak bazen bir ağacın dallarına veya belirli bir deseni olmayan ayrı ince çizgilere benzeyebilirler).
Örümcek damarlar rahatsızlığa neden olmaz ve genellikle doğumdan sonra tamamen kaybolurlar.
Varisli damarları en aza indirmek için ne yapabilirim?

- Egzersiz yapın. Hafif tempoda bir yürüyüş kan dolaşımınıza yardımcı olabilir.
- Mümkün olduğunca ayaklarınızı ve bacaklarınızı kaldırın.
- Otururken bacaklarınızı dinlendirmek için bir tabure veya kutu kullanın ve uzanırken ayaklarınızı bir yastık üzerinde yüksekte tutun.
- Otururken bacak bacak üzerine atmayın.
- Uzun süre oturmayın veya ayakta durmayın.
- Normal külotlu çoraptan iki kat daha kalın olan kademeli varis çorapları en iyi sonucu verir.
Bu çoraplar medikal mağazalarından ve eczanelerden temin edilebilirsiniz. Ayak bilek kısmı sıkıdır ve bacaktan yukarı çıktıkça gevşer, bu da kanın kalbinize doğru geri akmasını kolaylaştırır. Sonuç olarak, şişmeyi önlemeye yardımcı olurlar ve varisli damarlarınızın daha da kötüye gitmesini önleyebilirler.
Kanınızın bacaklarınızda birikmesini önlemek için, sabahları yataktan kalkar kalkmaz çoraplarınızı giyin.
- Fazla kiloluysanız, güvenli bir doğum sonrası kilo verme stratejisi hakkında bir diyetisyene danışabilirsiniz.
Varisli damarlardan kurtulmanın bir yolu var mı?
Varisli damarlarınız doğum yaptıktan sonra düzelmiyorsa ve sizi rahatsız ediyorsa veya görünüşlerinden memnun değilseniz, onları tedavi etmek için çeşitli seçenekleriniz vardır. Bununla birlikte, tüm varisli damarlarınızdan kurtulsanız bile, diğer damarlar; özellikle de genetik olarak yatkınsanız, tekrar hamile kalırsanız veya aşırı kiloluysanız, gelecekte varisli damar haline gelebilir. Bu nedenle, durumunuza bağlı olarak, çocuk sahibi oluncaya kadar tedaviyi ertelemeniz tavsiye edilebilir.
Doktorunuz bacaklarınızı inceleyecek ve muhtemelen probleminizle ilgili daha net bilgi elde etmek için özel bir ultrason isteyecektir. Değerlendirme sonrası, seçeneklerinizi ve probleminizi tedavi etmek için kullanılabilecek çeşitli prosedürleri, tedavi planlamanızı ve faydalarını özetleyecektir.
Çeşitli tedaviler vardır ve kullandığınız tedavi, varisli damarlarınızın hangi düzeyde olduğuna bağlı olacaktır.
Varisli damarlar ciddi bir risk midir?

Hamilelik döneminde oluşan varisli damarlar kaşınabilir veya acıtabilir ve kötü bir görüntüye sahip olabilirler, ancak genellikle kısa vadede zararsızdırlar. Ancak hamilelikten sonra kendiliğinden düzelmeyen dolaşım problemi yaşayan ve daha sonra tedavi görmeyen bazı kadınlar için durum zamanla ilerleyebilir. Sonunda şişlik, cilt değişiklikleri ve iyi iyileşmeyen yaralar gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Varisli damarları olan insanların küçük bir yüzdesi, cilt yüzeyinin yakınında küçük kan pıhtıları geliştirir (yüzeysel venöz tromboz adı verilen bir durum). Bu tür bir pıhtı geliştiğinde, damar sert ve ip benzeri olabilir ve etrafındaki alan kırmızı, sıcak, hassas veya ağrılı hale gelebilir. Bu pıhtılar nadiren ciddidir, ancak sizde olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışmanız gerekir.