Vücudunuzun dolaşımı, gelen temiz su boruları (atardamarlar) ve giden kanalizasyon hatları (toplardamarlar) ile evinizdeki su tesisatına benzetebilirsiniz.
Dolaşım Tam Olarak Nedir?
Dolaşımınız esas olarak atardamar(arter) ve toplardamarlardan(ven) oluşur. Atardamarlarınız tüm vücudunuza taze kan ve oksijen getiren yüksek basınç sistemidir. Kalbiniz, kanı arterlerden dışarı iten ana pompadır. Evinizin her yerine temiz su getiren ana tesisat hattını düşünün (lavabo, duş, buzdolabı, çamaşır makinesi vb.) Vücudunuzun yaşamak için taze kan ve oksijene ihtiyacı var, öyleyse bir arterde tıkanma varsa (sigara, yüksek tansiyon, obezite veya yüksek kolesterol; bu duruma neden olan faktörlerdendir), arterin taze kan sağladığı organ işlevsizleşir. Çamaşır makinenize giden su borusu tıkalıysa, çamaşır makinesi artık çalışmayacaktır. Kalbinize giden bir arter tıkanırsa, kalp kasınızın o kısmı ölür ve buna kalp krizi denir. Bacağınızdaki bir arter tıkanırsa, bacağınızın o kısmı ölür ve sonunda bir ampütasyon ile sonuçlanan kangren gerçekleşir.
Dolaşımın diğer tarafında toplardamarlarınız vardır. Toplardamarlarınız eski, kullanılmış kanı tüm toksik atıklarla birlikte kalbinize geri götürür. Bu, evinizdeki kanalizasyon hatlarına benzer. Toplardamarlarınız düşük basınçlı / pasif bir sistemdir (drenaj borularınızdan aşağıya inen su gibi) ve kanın kalbe doğru hareket etmesini sağlarken kalbe geri dönen kan, toksik atıkları gidermek için filtrasyon sistemlerinden (karaciğer ve böbrekler) geçer ve ayrıca taze oksijen almak için akciğerlerden geçer.
Zayıf Venöz Dolaşım Bacaklarımı Nasıl Etkiler?

Bacaklarınız vücudunuzun tabanı gibidir. Bodrumunuzdaki kanalizasyon boruları, suyu ana kanalizasyon hattına boşaltmak için aslında birinci kata kadar su getirmelidir. Dolayısıyla, tek yönlü kapakcıklara ek olarak, vücudunuzun kanı bodrumdan, kalbinizin yaşadığı ana seviyeye kadar itmek için bir “hazne pompasına” ihtiyacı vardır. Bu “hazne pompası” baldır kasınızdır. Her adım attığınızda, baldır kasınız damarı sıkıştırır, kapakçıkları açmaya zorlar ve kanı yukarı doğru iter. Baldır kası gevşediğinde, kapakçık kapanır ve kanın bacağınıza geri akmasını engeller. Venöz yetmezlik, bu kapakçıkların düzgün kapanmadığı bir durumdur (esas olarak kalıtsaldır). Damarlarınızda arızalı kapakcıklar nedeniyle kanın geriye doğru akmasına Reflü denir. Reflü ne kadar şiddetli olursa, bodrumunuzda (bacaklarınızda) o kadar fazla su (kan) toplanır. Bacaklarınızdaki en alçak nokta, su basıncının en yüksek olduğu yerdir. Sonunda bir boru patlar ve bir venöz ülser meydana gelir.
Zayıf Venöz Dolaşımı Nasıl Tedavi Edebilirim?

Tedaviye yardımcı bir adım varis çoraplarının kullanılmasıdır. Bu çoraplar bacaklarınızın şişmesini engeller ve deride oluşan hasarı azaltabilir. Ayak ve ayak bileğinizde en sıkı olacak şekilde (venöz basıncın en yüksek olduğu yer) bacaklarınıza dış basınç oluşturarak işlev görürler ve bacağınızın üst kısmına çıktıkça biraz gevşerler. Ancak sonuçta tedavi edilmesi gereken bacak şişmesi, venöz yetmezliğin altında yatan nedendir. Venöz yetmezliğin tedavisi, arızalı damarların ablasyon adı verilen yöntemle ortadan kaldırılmasını içerir, böylece diğer işleyen damarlar işlevlerini daha etkili bir şekilde yerine getirebilirler.
Zayıf Venöz Dolaşımı Nasıl Önleyebilirim?
İlk adım, risk faktörlerinizi ve semptomlarınızı erken tanımaktır. Varis hastalığı uzun süre hareketsiz kalarak yapılan işlerde ağırlaşabilir. Hamilelikte varis hastalığını tetikleyebilir. Erken semptomlar şunları içerir: bacak ağrısı (zonklama / ağrı / kramp), ağırlık, şişme, yorgunluk ve huzursuz bacak sendromu(HBS). Daha belirgin bazı belirtiler şunlardır: varisli damarlar, alt bacakta ciltte renk değişikliği.
Kendinizi potansiyel olarak varis hastalığından muzdarip olarak görüyorsanız, bir sonraki adım tanı ve tedavidir. Bu tedavi varis çorapları kullanmak, arızalı damarları tedavi ederek, şişlikten cilt değişikliklerine kadar olan semptomları geçirmek ve ilerlemeyi durdurmaktır. İstanbul Vein Center olarak konforlu tedavi ortamında hastalarımıza venöz hastalığın tam spektrumlu tanı ve tedavisini sunuyoruz. Daha detaylı bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.