Radyofrekans Ablasyon
Radyo frekans ablasyon (RFA), venöz yetmezliği tedavi etmek için düşük doz radyofrekans enerjisi kullanır, böylece varisli damarlara sebep olan temel nedeni ve bunlarla birlikte gelen semptomları ortadan kaldırır.
Radyo Frekans Ablasyon Ne Zaman Bir Tedavi Seçeneğidir?
Bacak damarlarının içinde kanın kalbe dönmesine yardımcı olan kapakçıklar vardır. Bu kapakçıklar önemlidir çünkü kanın yerçekimine karşı bacakları yukarı doğru hareket ettirmesine yardımcı olur ve geriye doğru akmasını önlemek için arkasından kapanmasını sağlar. Kapakçıklar zayıfladığında veya hasar gördüğünde, kanın geri akmasına ve damarlarda birikmesine izin verirler. Buna venöz reflü denir. Reflü, damarların esnemesine ve bükülmesine neden olarak bacakların daha aşağısındaki kapakçıklar daha fazla hasara neden olur ve sorunu şiddetlendirerek kronik venöz yetmezlik adı verilen potansiyel olarak tehlikeli bir duruma yol açar
Radyo frekans ablasyon yöntemi, venöz reflü nedeniyle venöz yetmezlik yaşayan hastalarda hasarlı damarları kapatmak için kullanılır. Kan daha sonra doğal olarak sağlıklı, işleyen damarlara yönlendirilir. Bu tedavi, rahatsızlık, ağrı, bacaklarda ve ayak bileklerinde şişme, varisli damarlar, bacak krampları, bacaklarda huzursuzluk ve ülser (iyileşmeyen yaralar) gibi kronik venöz yetmezlik semptomları yaşayan hastalar için endikedir.
RFA'nın Faydaları
- 5 yıl sonra yüksek% 94,9 başarı oranı
- Minimal invaziv yöntem
- Günlük yaşantında kesinti olmaz; hemen normal aktivitelere dönülebilir
- Genel anestezi gerekmez
- Kesi ve dikiş yok
- Geleneksel damar sıyırma işleminden daha az ağrı, morarma ve iyileşme süresi
- Şişlik, ağrı ve varisli damarlar gibi venöz yetmezliğin neden olduğu semptomları ortadan kaldırır
- Hastalar tipik olarak çok az rahatsızlık hissederler
Prosedür
Bu minimal invaziv prosedür 30-45 dakika arası sürer.
Kan alımına çok benzer bir şekilde etkilenen damara bir iğne yerleştirilir. Daha sonra, ince bir kateter damara yerleştirilir. Sonrasında, RFA kateteri, doktorun veni görselleştirmesine yardımcı olmak için ultrason rehberliğinde vene yerleştirilir.
Ardından lokal anestezi uygulanır. Bu anestezi aslında birkaç amaca hizmet eder: Isının damardan başka herhangi bir şeye zarar vermesini önlemek için çevre dokular ile tedavi edilecek damar arasında bir yastık sağlar, kateterin damar duvarlarıyla temas etmesini sağlamaya yardımcı olur. Hasta rahatsızlığını en aza indirmek için anestezi etkisi sağlar.
Daha sonra, RFA kateteri çalıştırılır ve damarın içine ısı enerjisi uygulanır, burada kolajen büzülür ve duvarlar çöker ve kateter damar yoluyla geri çekilirken kapatılır. Aynı zamanda doktor, kateterin damar duvarı ile temas etmesini sağlamak için dışarıdan basınç uygulayacaktır. Son olarak, tüm damar kapatıldıktan sonra, kateter çıkarılır, iğne giriş yerine bir basınç uygulanır ve bacak bandaj ile sarılır veya kompresyon çorabı giydirilir. İşlem boyunca güvenli ve etkili bir tedavi sağlamak için ultrason teknolojisi kullanılır.
İşlem Sonrası Süreç
İşlemden sonra, aynı gün bile olağan aktivitelerinize dönebilirsiniz. Bununla birlikte, yaklaşık bir hafta veya doktorunuzun önerdiği sürece ağır egzersizlerden kaçınmalısınız. 24 saat boyunca basınçlı bandaj ve kompresyon çorabı giymeniz gerekecektir. Bundan sonra, yıkanmak için bandajı ve çorabı çıkarabilirsiniz. İyileşmeyi hızlandırmak ve sonuçları iyileştirmek için kompresyon çorabı birkaç gün giyilmelidir.
Radyo Frekansı Ablasyon Riskleri
Her tıbbi prosedürle ilişkili riskler olduğu gibi RFA’da riskleri olabilir. Hastalar, işlemlerini takiben kısa bir süre morarma, şişlik ve sertleşmiş damarlar görebilir, ancak bu semptomlar birkaç gün ila birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir. Hastaların% 1’inden daha azında DVT (pıhtılaşma) görülür ve küçük bir flebit (damar iltihabı) veya alerjik reaksiyon riski vardır. Nadir durumlarda, bazı hastalar tedavi bölgesinin yakınındaki küçük yüzeysel duyu sinirlerinde hafif hasar görülebilir ve bu da genellikle küçük bir alanı etkileyen ve zamanla iyileşen cilt uyuşmasına neden olabilir.