Varis tedavinizin tamamlanmasının ardından, tedavi süreci sonuçlarınızı koruyabilmek için dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır. Bunları uygulayarak daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.
Tedaviden sonra varis çorabı giymek zorunda mısınız?
Varisli damarlar için tedavi planının bir parçası olarak varis çorapları sıklıkla kullanılır. Bu çoraplar kan dolaşımını iyileştirir, yorgunluğu, ayaklarda ve ayak bileklerinde şişliği azaltır. Varis çorapları, ayak bileğinde ve bacaklarda kademeli basınçlar uygular. Bu basınç etkisi bacaklardaki şişliği en aza indirmeye yardımcı olur ve ayrıca ağrı şikayetlerini en aza indirmek için bacağın daha derin damarlarında ki dolaşımı da iyileştirir.
Varisli damarlar ile ilişkili şikayetlerin kontrol altına alınmasına yardımcı olmasına rağmen, varis çorapları hastalıklı damarları yok etmez. Sadece skleroterapi veya endovenöz lazer tedavisi (EVLT) gibi varis tedavileri, varisli damarları kalıcı olarak ortadan kaldırabilir.

Varis Çorap Çeşitleri
Tıbbi sınıf varis çorapları çeşitli stillerde, renklerde ve seviyelerde mevcuttur.
Varis çoraplarında ayak bileğine doğru basınç(sıkılık) daha yüksektir ve konjesyon dediğimiz kanın göllenmesi diz altında, ayak bileğine doğru olduğu için genellikle diz altı çorapları yeterli gelecektir. Doktorunuz hangi varis çorabına ihtiyacınız olduğunu ve ne kadar süreyle giymeniz gerektiğini size anlatacaktır.
Üç değişik uzunlukta çorap vardır:
- a) Diz altı çoraplar
- b) Diz üstü çoraplar
- c) Külotlu çoraplar
Çorap basınçları
Sıkıştırma seviyeleri mmHg cinsinden ölçülür ve aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:
~8-15 mmHg (Hafif basınç)
~15-20 mmHg (Orta basınç)
~20-30 mmHg (Yüksek basınç)
~30-40 mmHg (Ekstra yüksek basınç)
Öneriler, basınç seviyesi ve kullanım uzunluğu açısından ülkeler ve bölgeler arasında farklılık gösterir. Bazı doktorlar ve araştırmacılar hala tedavi sonrası kullanımlarının faydalarını tartışırken, araştırmalar ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabileceklerini defalarca göstermiştir. Çoğu zaman, ameliyat sonrası ve skleroterapi sonrası tedavi için varis çorabı reçete edilir. Hastalar tedaviyi takiben kullanımlarında genellikle daha az şişlik ve ağrıda azalma olduğunu bildirmektedir.
Varis çoraplarını nasıl giyerim?
Hastalardan gelen geribildirimlerin en önemli nedeni çorapları giymedeki zorluktur. Çorabı topuğun altına kaydırmaya ekstra odaklanarak çoraplar giyilmeye çalışılır. Bu zor gelirse, topuğa dönmeden önce bileğin üzerine basınç uygulayın. Ayrıca yine çorapları alacağınız medikalcilerde çorap giyme aparatlarını deneyerek bu aparatları da tercih edebilirsiniz.

Varis çorapları ne kadar süreyle giyilmelidir?
Semptomatik rahatlama isteyen hastalar için çoraplar ihtiyaca göre giyilmelidir. Skleroterapiden sonra, eğer daha derindeki toplar damarlarınızda sorun yaşamıyorsanız 3-14 gün arasında kullanım hasta için genellikle tavsiye edilir.
Varis çorapları nasıl etki eder?
Varis çorapları, kanı damarlarda kalbe doğru hareket ettirmek için bacaklarınızı nazikçe sıkar. Kişilerin venöz yetmezliği olduğunda, alt bacaklarında ve ayak bileklerinde kanın göllenmesi nedeniyle şişlikler olur. Esasen varis çorapları son derece teknolojik ürünler olup ayak ve ayak bileği seviyesinde uyguladığı basınçla yukarı çıktıkça uyguladığı basınç arasında fark vardır. Ayak bileği seviyesindeki basınç yukarı doğru çıktıkça azalır ve buda kan akımının kalbe doğru olmasını sağlar. Bu nedenledir ki belli standartları sağlayan ve kalite belgeleri olan çoraplar tercih edilmelidir.

Varis çorabı giyerken nelere dikkat etmek gerekir?
Varis çorapları sıkı olduğu için genellikle giyilmesi zordur. Bu nedenle giymeden önce bacağa losyon sürülmemelidir.
Kırışmış, yanlış giyilmiş veya yanlış beden alınmış çorapların sorun yaratma olasılığı yüksektir. Kişi ayak veya bacak bölgesinde giydiği çorabın kan akışını bozduğunu hissederse çoraplar derhal çıkarılmalıdır. Bu gibi durumlara sebebiyet vermemek için çorapların seçileceği marka belli standartları taşımalıdır. Herhangi bir varis çorabı yerine doktorunuzun reçete ettiği kaliteli varis çorapları ve bacak ölçünüze uygun olanları alınmalıdır.