Mavi gözler ve hızlı bir metabolizma, ya da saçların seyrek olması; ebeveynlerimizden miras aldıklarımız, bize eşit derecede minnettar veya hüsrana uğramış hissetmemize neden olabilir. Gözlerimizin rengi gibi bir şey nispeten önemsiz olma eğilimindeyken, genlerden geçen diğer sağlık faktörleri çok daha önemli olabilir.
Varisli damarlar oldukça yaygındır ve yetişkin nüfusun üçte birini etkiler. Varisli damarların gelişmesine neden olan bir dizi faktör olsa da, en yaygın olanı, kontrol edilmesi en zor olanı, genetik olmasıdır. Peki varisli damarlar kalıtsal mıdır? Kesinlikle öyleler.
Varisli Damarlar Nasıl Oluşur?
Toplardamarlarınız, kanın tek bir yöne doğru hareket etmesini sağlayan minik kapakçıklarla kaplıdır. Kapakçıklara çok fazla basınç uygulandığında, damar duvarları zayıfladığında veya kan düzgün hareket etmediğinde, bu valfler bozulmaya başlayarak kanın birikmesine ve varis oluşmasına neden olur.
Vücudunuzun diğer birçok bölümünün aksine, bu valfler zamanla iyileşmez, bu nedenle hasar görürlerse veya zayıflarsa damar tehlikeye girebilir.
Varisli Damarlar Kalıtsal Mıdır?

Büyük topluluklar üzerinde yapılan kapsamlı araştırmalar, bizi varisli damarlara yatkın bırakan bir dizi gen olduğunu göstermiştir. Bazı insanlar için bu, kapakçıkların kendiliğinden zayıfladığı anlamına gelen bir gendir, diğerleri için ise ailede düşük tansiyon veya kötü dolaşım öyküsü olabilir.
Aslında, babanızın tarafında varisli damarlar varsa, onları geliştirme olasılığınız yüzde 30 daha fazladır. Onlar anne tarafındaysa, bu daha da büyük olasılıkla yüzde 40’tır.
Her iki ebeveyninizin de varisli damarları varsa, sizin de varisli damar geliştirme şansınız yüzde 70’dir!
Bu durum can sıkıcı olarak görünse de, semptomları azaltmak ve ilerlemesini durdurmak için yapabileceğiniz şeyler var.
Varisli Damarlar İçin Neler Yapılabilir ?
Varisli damarlar kalıtsal olsa da, genel damar sağlığındaki gelişmeler semptomların şiddetini azaltacaktır.
İşte bazı ipuçları:
•Düzenli egzersiz yapın, günde en az 20 dakika yürüyün.
•Meyve ve sebzeler gibi ek bitki bazlı yiyecekler yiyin.
•Yağlı ve şekerli yiyecekleri azaltın.
•Çok fazla alkol veya sigara içiyorsanız, olabildiğince azaltın.
•Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yapın
Bu yöntemler semptomları iyileştirebilirken, damarlarınızı bir kalp ve damar cerrahisi uzmanı tarafından değerlendirilip tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi alınması önemlidir. Bu size, kalıcı rahatlama ve toplardamar sağlığınız için varisli damarları uygun şekilde tedavi etmenin ve hayatınızdan çıkarmanın tek yoludur. Damarlarınız hakkında neler yapılabileceğini görmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Uzman Tavsiyesi Alın

İstanbul Vein Center’daki doktorlar varis tedavisinde uzmanlaşmıştır. Hastalara ameliyatsız lazer tedavi tekniklerini kullanan kapsamlı bir program sunuyoruz. Varis tedavisi için bize ulaşarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.